Terje Tvedt får gjev formidlingspris

Publisert

Professor Terje Tvedt ved Senter for utviklingsstudier får Forskningsrådets formidlingspris for 2005.

Prisen på 200 000 kroner ble utdelt under Forskningrådets festaften i Oslo konserthus onsdag 23. november. Formidlingsprisen skal være en belønning for fremragende forskningsformidling og en inspirasjon til en framtidsrettet formidlingsinnsats.

Juryen peker på at Tvedt har et langt og variert virke som forskningsformidler bak seg, og at stikkord for hans omfattende formidlingsvirksomhet er kvalitet, engasjement og internasjonal orientering.

Tvedt er kanskje mest kjent for å stå bak dokumentarserien “En reise i vannets historie”, der Tvedt sto for idé, manus og programledelse. Serien ble produsert i samarbeid med NRK Hordaland, på bakgrunn av et initiativ fra Informasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen. “Med sin evne til å popularisere og benytte seg av ulike medier og formidlingsformer, framfor alt fjernsynet, er han en foregangsperson i Norge”, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen viser også til Tvedts mange bøker, kronikker og debattartikler. Noen av bøkene hans er trykket i flere opplag, og tre er utgitt som ekstrabok i norske boklubber. Tvedt er president for International Water History Association, en organisasjon som har til formål å spre kunnskap om vannets historie og han er utnevnt til redaktør for det første av åtte bind i Unescos bokserie “Water and Civilization”. Hans bok ?The River Nile in the age of the British?, som ble utgitt i fjor, fikk nylig hederlig omtale i en prestisjetung internasjonal pristevling om verdens beste bok om Midtøsten utgitt i 2004.

Tvedt er synlig i den offentlige debatt om spørsmål knyttet til sine fagområder og juryen uttaler at han “sjenerer seg ikke for å spissformulere og fremme kritiske synspunkter. Han engasjerer sitt publikum - men skaffer seg også motstandere. Men han oppfyller i høy grad ønsket om at forskere skal bidra til debatt og gi grunnlag for politiske beslutninger”.

Onsdag 23. november ble også Norges forskningsråds Pris for fremragende forskning, Årets Møbius delt ut. Den gikk til professor ved Institutt for fysikk ved NTNU, Asle Sudbø. Sudbø har blant annet utviklet nye grunnleggende teorier for de magnetiske egenskapene i høytemperatur superledere, og bidratt til å revolusjonere hele vår forståelse av fenomenet superledning, heter det i en pressemelding. Denne prisen er på 500 000 kroner. 

Powered by Labrador CMS