Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
— Har dere noen spørsmål så blir jeg her en liten stund til for å svare på de, sier Tonje Hoff Gjesdal avslutningsvis til VG3-elevene fra Stend og Langhaugen videregående skole.
Hun er student selv, men som studierepresentant bruker hun store deler av januar og februar på å selge inn Universitetet i Bergen til elevene som skal søke utdanning etter videregående.
— Det er tredje gangen jeg er med på dette. Det er utrolig gøy. Jeg er utdannet lærer og det gjør det spennende å høre på hva elevene tenker og lurer på om fremtiden sin, sier Gjesdal.
Det er Utdanning i Bergen som står bak turen der de aktivt besøker skoler. Helt siden 2011 har UiB og en rekke andre utdanninginstitusjoner reist rundt i Hordaland og Sogn og Fjordane. I 2012 ble Møre og Romsdal inkludert. Det er studenter som selv står for formidlingen.
— Det er veldig stor variasjon i spørsmålene jeg får. Noen elever er stressa, mens andre er mer rolig. Men poenggrense og snitt for å komme inn er nok det som blir spurt om oftest, forteller Gjesdal.
Hun er utdannet lektor i engelsk, og holder på med en post master i tillegg. Konkrete spørsmål fra elevene om dette kan hun dermed svare godt på.
— UiB har så enormt mye å tilby at jeg tidlig forsto at jeg ikke kunne ha svaret på alt. Derfor blir jobben å vise til studieveiledere og mailadresser elevene kan ta i bruk, forteller Gjesdal.
15. april er ordinær søknadsfrist for neste års studentkull gjennom Samordna opptak. I forveiene går det slag i slag med utdanningsmesser, åpne dager og turneen som nå er i gang fra Utdanning i Bergen
— Jeg har vurdert UiB en stund, men jeg vet ikke hvor mye klokere jeg ble av en sånn dag. Det er så mye å velge mellom, innrømmer Vegard Skeie (18) fra Stend videregående skole.
Amalie Dalhaug Halleland (18) fra samme skole er mer sikker på hva hun vil søke på.
— Allerede før besøket i dag så hadde jeg bestemt meg, men jeg har fått en bekreftelse på hva jeg vil. Jeg vil til Alta for å studere friluftsliv ett år og så skal jeg studere sammenlignende politikk og journalistikk i Bergen, slår hun fast.
Nytt med årets skoleturné er at skolene har fått forberedelsemateriale om studiestedene i forveien.
— Vi har også gjort noen endringer i programmet slik at mer tid brukes i klasserom. Målet er at dagen i sin helhet skal være mer pedagogisk for elevene og de får nok tid til å snakke med studiestedene, forklarer Michelle Ingrid Greene, som er leder for Utdanning i Bergen.