Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Gjennom det åpne vinduet i portnerboligen på Det juridiske fakultet kunne innbruddstyven enkelt ta seg inn.
Tyven klatret opp på en konteiner og videre opp på den lille taket. (Foto: Fra vekterloggen) – Hittil i august har vi hatt fire innbrudd. Det er flere enn det pleier å være, sier Jan Terje Nygaard, bygningssjef ved UiB. Natt til fredag i forrige uke var det igjen innbrudd på UiB. Denne gangen kom tyven seg inn gjennom et åpent vindu ved portnerboligen på Dragefjellet, hvor Det juridiske fakultet holder til. Oppdaget av vekter Mens vekteren ventet på at politiet skulle komme, klarte tyven å stikke av. Mannen løp ned Dragefjellsbakken, ned Komediebakken og videre inn Baneveien, hvor han unnslapp den forfølgende vekteren. Politiet kom til stedet med hundepatrulje like etter, men klarte ikke å spore opp tyven. Tyvgodset lå igjen utenfor døren til jussbygget. Søtsugne tyver – Jusbygget har vært mye utsatt i år. Her har ikke skallsikringen vært god nok, sier Tore Reigstad. Flest innbrudd var det i 2009. Deretter har tallene blitt kraftig redusert. – Vi hadde 60 innbrudd i 2009, 52 i 2010, 42 innbrudd i 2011 og 20 innbrudd i 2012. Per dags dato har vi hatt 16 innbrudd i 2013, sier Tore Reigstad. – Hva skyldes nedgangen? – Folk har blitt mer bevisste. Vi har fått mer vakthold og flere alarmer, og dette ser ut til å ha effekt. De som bryter seg inn vet at det er kort tid til vekterne kommer. Mye innbrudd ved høytider – Det skjer gjerne til nyttår, i påsken og rundt semesterstart, sier Tore Reigstad. Totalt bruker UiB nær ti millioner kroner på vakthold og teknisk sikkerhet. Alle UiB-bygg har nå fått alarm - inkludert stillasene som settes opp. – Vi havner på omtrent 24-25 innbrudd. Det kan være håp om at innbruddene kan stabilisere seg på dette nivået. Det er et tall vi kan håndtere, sier Tore Reigstad. Koster UiB over en million i året – Hvis vi har 24 innbrudd i året, som hver har skadeverk og svinn for kr 50.000 i snitt, så er det nye 1,2 mill rett ut vinduet som kan relateres til naboskapet til parkmiljøet, sier Jan Terje Nygaard. Oppklaringsprosenten har kommet opp i om lag 45 prosent, og er stigende. – Her har vært en positiv utvikling fra politiet sin side, sier Tore Reigstad. Ikke bare narkomane – De som blir tatt, er som oftest fra rusmiljøet. Men å bare legge skylden på rusmiljøet, det har vi ikke god nok dokumentasjon på. Vi har bortvist en del folk vi har tatt, som vi tror har vært på vei til å bryte seg inn. De har vært fra andre kategorier av befolkningen, for å si det sånn.
Ifølge vekterloggen ble tyven oppdaget av en vekter som gikk kveldsrunden. Vekteren ringte politiet, og tok kontroll på tyven. Utbyttet fra innbruddet, et blåseinstrument, et bærbart musikkanlegg, et tomt pengeskrin og en lommebok, lå igjen på bakken.
I august har det vært fire innbrudd på UiB. Tre av innbruddene har vært på Det juridiske fakultet. Det fjerde innbruddet var på Det humanistiske fakultet. En sjokoladeautomat innenfor døren har vært fristende, forteller overingeniør, brann- og sikkerhetsingeniør Tore Reigstad.
Han sier at innbruddsraten går i bølgedaler.
Jan-Terje Nygaard minner om at samlet sett påfører innbruddstyvene UiB store summer årlig. Dette er penger som kunne vært brukt til forskning og undervisning, oppussing av lesesaler eller oppgradering av utearealer.
– Hvem er det som bryter seg inn?