Ulike overgangsordninger mellom gammel og ny studieordning

Publisert

Fakultetene velger forskjellige løsninger når det gjelder overgangsordninger fra hovedfag til master, men det overordnete prinsippet er at overgangen i minst mulig grad skal innebære ulemper for studentene.

I vår ba Styringsgruppen for iverksetting av Kvalitetsreformen HF-fakultet, Det medisinske fakultet, SV-fakultetet og Mat.nat.-fakultetet vurdere overgangsordninger mellom gammel og ny studieordning. Mest sentralt står ordningene som gjelder for vårsemesteret 2003.

Kollegiet godkjente på møtet 14. november forslagene fra Mat.nat og SV. Problemstillingen er mindre aktuell ved Det medisinske fakultet siden de ikke har opptak til høyere grads studier før høsten 2003.

HF ikke klar

HF-fakultetet tar kun opp studenter med cand.mag-bakgrunn etter jul. Årsaken er at det nå pågår en omfattende prosess for å utvikle studieplaner for masterprogrammene. Disse vil ikke være ferdig før sent i vårsemesteret.

– Hvis vi hadde tatt opp studenter med bachelorbakgrunn før masterprogrammene var klare, hadde vi blitt mer bundet til de nåværende hovedfagsplanene i utarbeidelsen av programmene. Vi mener heller ikke det ville være riktig ovenfor studentene, sier seniorrådgiver Kristin Eliassen.

Hun understreker videre at departementets retningslinjer innebærer at de fleste studentene som blir tatt opp på et hovedfagsstudium våren 2003 vil få en mastergrad ved fullført studium.


To kvoter

Mat.nat-fakultetet åpner for opptak til høyere grad for studenter med treårig utdanning fra vårsemesteret 2003. De har også laget utfyllende regler som legger forholdene til rette for at studenter som berøres av overgangen til ny studieordning, ikke skal bruke lenger tid enn fem år på gjennomføringen. Studenter som har fullført cand.mag.-grad på 3,5 år, trenger ikke studere på masternivå i to år, men vil få et halvt år av cand.mag.-graden innpasset i masterstudiet.

SV-fakultetet overgangsreglene vedtatt allerede våren 2002. Det innebar at på fag hvor det var ledig plass etter at godkjente cand.mag-søkere hadde blitt tatt opp, fikk studenter som tilfredsstilte bachelorgraden, plass inneværende semester. Formålet var å unngå at pågangen ble for stor de første semestrene etter innføringen av reformen.

For våren 2003 er det vedtatt å ta inn søkere med både cand.mag-grad og bachelor, men å rangere dem i ulike kvoter, der cand.mag-graden er størst.


«Ikke ideelt»

Alle de involverte fakultetene har lagt til grunn at fra og med høstsemesteret 2003, vil bachelorgrader og cand.mag.-grader være likestilte ved opptak til høyere grad, slik at søkerne blir rangert uten hensyn til om de har den ene eller andre bakgrunnen. Studenter med cand.mag-grad vil likevel få dette dokumentert på vitnemål og Diploma supplement.

– Styringsgruppen mener det ideelle hadde vært at overgangsordningene var mest mulig lik for alle studenter, men forskjellene som har oppstått i forbindelse med dette kan delvis forklares utfra de etablerte ulikhetene i den nåværende gradsstrukturen. Fakultetene har heller ikke kommet like langt i arbeidet med Kvalitetsreformen, sier Oddveig Åsheim ved Kontor for studiekvalitet og legger til at utdanningsløpene ved de enkelte fakultet vil bli likere etter at reformen har trådd i kraft, enn de er i dag.

Powered by Labrador CMS