Andreas Trohjell er glad etter lørdagens valg.

Andreas Trohjell valgt som ny leder av NSO

Den nåværende lederen av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, skal snart bli leder for alle studenter i Norge.

Publisert

Andreas Trohjell (23) gikk av med seieren da Norsk studentorganisasjon (NSO) valgte sin nye leder over nettet i dag. Det ble avgitt 173 stemmer, hvorav en var blank. Trohjell ble valgt i første valgrunde.

— Nå føler jeg med 20 kilo lettere, sier Trohjell på telefon til Khrono rett etter valgresultatene ble lest opp.

Han gleder seg veldig til å komme i gang og få samlet kontoret.

Ønsker å være tydelig

— Hvilken type leder vil folk oppfatte deg som?

— Tydelig, reflektert, ambisiøs, tror jeg. Jeg håper og internt at jeg vil oppfattes som åpen og inkluderende, sier han.

Det har vært en litt annerledes valgkamp i år, uten mulighet til å møte mange fysisk.

— Jeg skulle gjerne møtt folk underveis, men vi har hatt veldig mange digitale møter, og jeg tror det ble en god valgkamp til tross for situasjonen vi er i, sier han.

— Hvilke saker tror du blir viktige framover?

— Å jobbe opp mot valgprioriteringene i partiprogrammene, og selvfølgelig å sikre god nok kvalitet i undervisningen allerede til høsten. Vi er jo i en merkelig situasjon - men det er viktig at vi jobber med dette, sier han.

Fikk innstillingen

Denne valgkampen lanserte til sammen fire kandidater at de stilte til ledervervet. To trakk seg underveis. Til slutt sto det mellom Lisa Marie Mandfloen (22) fra Høgskolen i Innlandet og Andreas Trohjell fra Universitetet i Bergen. Trohjell fikk innstillingen fra valgkomiteen.

Trohjell har to perioder fra Studentparlamentet ved UiB sitt arbeidsutvalg bak seg. Det siste året som leder. Han studerer egentlig matematikk.

Disse ble valgt til arbeidsutvalget

Arbeidsutvalget er NSOs ledergruppe og jobber på fulltid fra Oslo for studentene. De som ble valgt til årets arbeidsutvalg er:

  • Felipe F. Garcia som nestleder (gjenvalg)
  • Annbjørg Pasteur Stø som fag- og forskningspolitisk ansvarlig
  • Julie Iversen som fag- og læringsmiljøansvarlig (gjenvalg)
  • Jonas Økland som velferds-og likestillingsansvarlig
  • og Joachim Børlie som internasjonalt ansvarlig.

Dermed gikk hele valgkomiteens innstilling gjennom i år. Det er ikke normalen.

Leder av valgkomiteen, Kine Nossen sier til Khrono at det har vært veldig mange gode kandidater i år, og hun takker alle som har stilt.

— Jeg vil gratulere alle som har blitt valgt, og på vegne av valgkomiteen er jeg jo fornøyd med at organisasjonen har lyttet til våre anbefalinger. Jeg vil likevel presisere at det ikke var et enkelt valg. Det har vært veldig spennende å følge med, sier hun.

Felipe F. Garcia har allerede et år bak seg som nestleder i organisasjonen. Før det var han student ved NTNU.

Annbjørg Pasteur Stø var nestleder og fagpolitisk ansvarlig i Studenttinget ved NTNU i 2019 og har vært leder for fag- og forskningspolitisk komite i NSO det siste året.

Julie Iversen er tidligere OsloMet-student og har sittet i NSOs arbeidsutvalg det siste året.

Jonas Økland er for tiden leder for BIs Studentorganisasjon (BISO).

Joachim Børlie er for tiden leder i StudentOrganisasjonen StOR, ved Universitetet i Stavanger.

Svarte for seg under spørretime

Lørdag ble det og gjennomført en digital spørretime med forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H).

Andreas Trohjell spurte om det er sånn at Asheim mener at studenter ikke forstår hvor privilegerte de er og bare klager. Han refererte til Asheims opptreden på Dagsnytt 18 etter første runde med «krisepakke for studenter», da det så ut som om alle ekstra midler ville komme som lån. Trohjell fikk selv reaksjoner den gang for å ha kalt denne pakken for en «drittpakke».

— Nei, det mener jeg virkelig ikke, svarte Henrik Asheim.

— Studentene må slåss for sine saker og. Vi visste tidlig at mange studenter havnet i en vanskelig situasjon. Derfor kastet vi oss rundt så fort vi kunne for å komme med akutte tiltak. 5,6 milliarder kroner gikk ut fra Lånekassen denne uken, sa han.

I ettertid har også en del av lånet blitt gjort om til stipend og nå tilbyr også Nav lønnskompensasjon for permitterte studenter.

Under spørretimen sa også Asheim at han mener Norge har et ansvar for internasjonale studenter i Norge.

— Jeg forstår usikkerhet deres godt. Vi er ikke helt i mål med løsningene ennå, men vi var i samtaler med Justisdepartementet senest i går. Forhåpentligvis lander regjeringen på noe allerede i neste uke, sa han.

— Mye mer vil åpne i løpet av høsten

Det kom også spørsmål om når campus kunne åpne igjen, fordi det kan være en påkjenning å måtte jobbe hjemmefra.

Asheim svarte at han fortsatt ikke vet når dette blir, og påpekte at det kommer an på hva helsemyndighetene sier.

— Det er ikke sikkert fadderuken blir helt som den pleier å være. Da får man i såfall ta det igjen på julebordet. Jeg er helt sikker på at mye mer vil åpne i løpet av høsten, sa han.

Powered by Labrador CMS