Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
UiB offentliggjør sine klimaregnskaper og har satt seg et mål om å være klimanøytrale innen 2030. Men er dette godt nok? Verden står i dag, 10 år før vi forventer å være nøytrale, i brann. Ekstremvær herjer og isbreene smelter. Det er lenge til 2030 og Venstrealliansen i Bergen (VA) krever at innsatsen trappes opp allerede nå.
Innen 2025 ønsker rektoratet ved UiB å kutte sine flyreiser med 50 % som vil tilsvare 5000 reiser i året. Dette er ikke godt nok. Er det noe koronakrisen har vist oss så er det at kreativitet og oppfinnsomhet blomstrer når vi blir satt begrensninger på. Vi har funnet nye måter å møte og kommunisere på. Det er derfor viktig å stille spørsmål til hvorvidt det er nødvendig å reise like mye med fly, også etter krisetid. VA ønsker å redusere mengden flyreiser og krever at reisene foregår med tog så mye det lar seg gjøre. Dette krever konkrete planer. Tidligere forslag har vært opprettelsen av et klimafond. Hver enhet ved UiB må betale en sum knyttet til pr.kilo CO2 de overstiger målsettingen som blir satt for hvert år. Å innføre togreiser som «default» på populære strekninger slik som Bergen-Oslo kan også være en løsning. Dette er tiltak som tidligere er blitt stemt ned, men som kan være de nødvendige kravene vi må stille til vårt universitet.
Vi trenger løsninger som resirkulerer gamle materialer som ellers blir kastet istedet for å kjøpe alt nytt. UiB mener at de kan redusere klimaavtrykket med 6 tonn CO2 i året ved å kjøpe inn produkter som er mer miljøvennlige. Et effektivt tiltak dersom vi ikke allerede hadde møbler og materialer som kan tåle tidens tann. Nederst i SV-bygget, for eksempel, fylles rom opp med møbler som ikke behøves lenger. Hele U.Phil skal tømmes og avfallshaugene blir bare større. Jeg spør derfor hvor miljøvennlig hadde det vært å forsøke å bruke det materialet vi allerede har, gjøre det om til noe nytt og heller kjøpe inn ved behov?
Både Venstrealliansen og Grønn Liste er enige om at dagens vegetar- og vegantilbud i Sammen-kantinene ikke er tilstrekkelig og variert nok. Grønn Liste foreslår at 50% av tilbudet skal være vegetarvennlig, vi mener derimot at dette ikke vil øke interessen for vegetarisk og vegansk mat. Venstrealliansen foreslår heller en CO2-merking av produktene som selges. På denne måten vil vi sende et tydelig budskap til forbrukerne om at maten du velger har en innvirkning på miljøet. Grønne alternativer får mpositiv merking og miljøverstingene blir merket deretter. Det skal føles godt å velge miljøvennlig.
UiB ønsker innspill og initiativ fra studentene for å dra i havn et utslippsfritt universitet, og vårt forslag er å kutte i flyreiser, få til nullutslippsbygg og få økt fokus på klimavennlig mat i kantinene. VA har den beste politikken som skal sikre dette uten at det går utover studentenes lommebøker.