Jublende barn fra fredsdagene 1945. Foto: Leon Berge, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Frigjøringsjubileet 8. mai 2020

Spesialsamlingene har samarbeidet med professor Torgeir Skorgen om en nettutstilling som markerer 75-årsjubileet for freden, og som lanseres i Marcus i dag.

Publisert Sist oppdatert

Min svigerfar gikk på Holen skole. Den lune mannen som alltid hadde et smil om munnen, bar også et sorgens kapittel med seg. Den 20. april 1944 var ubåtbunkeren på Laksevåg målet for et kraftig luftangrep som rammet byen. En av de mest solide konstruksjonene i byen sto intakt, men det gjorde ikke skolen som lå i nærheten. Den dagen mistet min svigerfar mange av sine venner, og han snakket aldri om det igjen.

Spesialsamlingene har vært så heldige å få samarbeide med professor Torgeir Skorgen om en nettutstilling som markerer 75-årsjubileet for freden, og som lanseres i Marcus i dag. Utstillingen er utviklet som et samarbeid mellom Universitetet i Bergen ved Universitetsbiblioteket, Stiftelsen Espeland fangeleir og Gestapohuset i Veiten.

I dag er det den 8. mai, fredens og gledens dag! Det er dagen vi feirer heltene som gjorde motstand og vår frihet, men det er også en dag for ettertanke. For oss som ikke opplevde dagen er det kulturarven og tidsvitnene som er vår kilde til å forstå den enorme lettelsen som må ha preget samfunnet denne tiden. Det er selvsagt jubelbildene vi forbinder med den 8. mai, og det kan føles ganske emosjonelt å se nærmere på de parallelle fortellingene forbundet med freden.

På samme måte som svigerfar hadde et åpent sår var det mange i etterkrigstiden som led synlig eller usynlig. Med denne nettutstillingen ønsker vi med respekt å gi et innblikk i de ulike fortellingene fra freden.

Powered by Labrador CMS