Gunnar Nordhus var aller mest kjent for forskningen om politivold i Bergen.

Gunnar Nordhus (70) er død

Voldsforskeren døde på Ullevål sykehus lørdag.

Publisert

Det er Gunnar Nordhus' sønn, advokat Nils Christian Nordhus, som bekrefter dødsfallet overfor VG. Voldsforskeren ble 70 år gammel.

Politivoldsaken i Bergen

  • I 1981 ble forskningsrapporten «Voldskriminaliteten og dens ofre» samt den populærvitenskapelige boken «Volden og dens ofre» lansert. Forskerne bak var Edvard Vogt og Gunnar Nordhus. De hevdet at bruk av vold var utbredt i bergenspolitiet, og rapporterte om 135 tilfeller.
  • I 1982 leverte Bratholm-utvalget, ledet av professor Anders Bratholm, sin rapport. Den støttet Vogt og Nordhus.
  • I 1986 Presenterte Bratholm og Nordhus sin nye voldsrapport. Den rapporterte om 220 tilfeller av politivold. Samtidig begynte oslopolitiet sin etterforskning av bergenspolitiet.
  • I 1987 presenterte oslopolitiet sin etterforskning. Den konkluderte med forelegg mot en politimann. Nordhus ble tiltalt for falsk forklaring.
  • I 1989 startet de såkalte Bumerang-sakene. 10 personer ble dømt for falske anklager om politivold.
  • I 1998 ble sju av disse ti frikjent i Gulating lagmannsrett, etter at Høyesterett hadde sagt ja til gjenopptakelse av saken.
  • Edvard Vogt ble professor i juss i 1993.
  • Anders Bratholm fikk Fritt Ords honnørpris i 1986.

Nordhus var mer enn noe kjent for forskningen om politivold i Bergen.

Sammen med Edvard Vogt ga han som jusstudent ut forskningsrapporten «Volden og dens ofre», der de beskrev omfattende bruk av politivold i Bergen. Den 12.000 sider lange rapporten skal ha bygd på intervjuer med 362 voldsofre.

De rapporterte om 135 tilfeller og konkluderte med at 360 personer årlig ble utsatt for vold av politifolk.

Rapporten utløste en omfattende og langvarig debatt om politivold i Norge. Det var først i 1998 saken ble avsluttet.

Ble anklaget for forskningsfusk

Allerede året etter leverte et utvalg ledet av professor Anders Bratholm en rapport som støttet Vogt og Nordhus. Denne fortalte om 220 maktovergrep.

I fjor høst ble forskningen igjen sentrum for en omfattende debatt, blant annet i Khrono.

Denne gangen var det selve forskningen som sto i sentrum for debatten, i boka «Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale» hevder forfatterne Bjarne Kvam, Per Christian Magnus og Tom Kristensen å kunne bevise at rapporten var forskningsfusk.

— Det er nok en del sannhet i dette, men også mye usant. Totalen blir en svindel, sa Kvam under pressekonferansen der boka ble presentert.

Reagerte på anklagene

Anklagene vakte også reaksjoner.

— Det er et etisk lavmål. Det er som å sparke unger, sa professor emeritus Tore Hansen til Khrono.

Også advokat Frode Sulland, som var sekretær for Bratholm-utvalget, reagerte på det han mente var etiske overtramp fra forfatterne.

— Det er svært problematisk når ingen av hovedpersonene, som får sterke karakteristikker i boken, kan ta til motmæle. De viser et sted til at Nordhus er i live, men de vet meget godt at hans helse tilsier at det ikke blir noen kontradiksjon fra hans side, sa Sulland til Khrono.

Professor emerita Liv Finstad mente derimot at «forfatterne dokumenterer at den såkalte forskningen er beheftet med langt mer enn 'noen svakheter'», som hun sa i en debatt i NRKs Dagsnytt18.

Advokat Håkon Brækhus sendte samme dag ut en pressemelding der han skrev at «Gunnar Nordhus er helsemessig ikke i stand til å ta til motmæle. Hans sentrale kolleger har gått bort og han føler seg maktesløs i forhold til de påstander som fremsettes i boken. Han er særlig ille berørt av at hans tidligere kolleger anklages for uredelighet etter sin død».

Edvard Vogt døde i 2016, 93 år gammel.

Jobbet for å renvaske seg

Nordhus var også kjent for å ha eid flere gatekjøkken.

I 2017 ble han dømt til fem års fengsel for bedrageri av 16 millioner kroner. Han ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet. Det skal ha pågått i perioden 2004-2007, skriver VG.

Ifølge avisa har han den siste tiden jobbet for å renvaske seg, med hjelp av advokat John Christian Elden.

– Det er svært leit. Vi hadde påbegynt arbeidet med å renvaske hans navn, da det var mye som ikke hang helt på grep i den fellende dommen. Vi fikk utsatt soningen mens vi arbeidet med dette. Nå må vi ta en ny vurdering av hva som skal gjøres, sier Elden til VG.

Powered by Labrador CMS