Arne Møller fra SpeakLab instruerer professor Jostein Bakke i hvordan han kan engasjere publikum i Grieghallen.

Her kurses forskerne til å bli litt mer rockestjerner

Tre klimaforskere skal være en del av underholdningen i Grieghallen. Til det får de kreativ hjelp av en tidligere landslagspiller i fotball.

Publisert

— Det blir litt for akademisk.

— Prøv å si det som om det er et eventyr du skal presentere.

— Vær litt rockestjerne. Vis oss energi i det du sier det.

Arne Møller står med dirigentstokken. Som han gjorde som Brann-kaptein på 1980-tallet. Nå er det ikke Erik Solèr eller Frithjof Wilborn han dirigerer, men tre forskere fra Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen. Hans jobb er å gjøre deres presentasjoner om klima mer folkelig, engasjerende og forståelig for folk flest. Da må ord endres, kroppsspråk brukes og trykk på riktige ord frem. Det er en tynn linje mellom å fremstå belærende og å være en som skal fortelle en hemmelighet.

— Noen ganger kan det passe å være litt rockestjerne i formidlingen. Jeg tenker at man kan prøve å være en karakter i det du skal fortelle, og vise litt personlighet. Du skal føle at de vil oss som publikum noe, sier Møller, kreativ leder i SpeakLab.

Lover bedre forelesninger

Det er tredje gang de tre klimaforskerne samler seg i lokalene til SpeakLab, et lite utspark fra rektors kontor på høyden. Det de lærer skal de egentlig kun brukes i Grieghallen på torsdag, på tredje etappe av konsertserien Neste steg. Mer om det senere, for alle er enig i at kunnskapen de har fått kan de bruke for å engasjere studenter og konferansedeltakere på en ny måte.

— Det kommer til å bli mye bedre forelesninger i fremtiden, sier professor i geovitenskap ved UiB, Jostein Bakke, med et smil.

Selv om han smiler og ler så er det en sannhet i det også.

— For eksempel kan jeg nå tenke på at i det jeg går inn i en forelesning så har jeg tre ting som jeg vil at studentene skal kunne når de går derfra. Da må jeg legge trykk på de tre tingene i forelesning slik at det blir forstått, sier han.

Bakke og de to andre forskerne underviser alle jevnlig. Hver har sin stil, men som andre forelesere kan kjenne seg igjen i, så handler det ofte om å snakke tydelig. Teatralske triks som bruk av stemmeleie og kroppsspråk blir det lite av. Det kan snu nå som forskerne har fått påfyll i verktøykassen med triks.

— Hverdagen som forsker er ofte learning by doing, og sånn er det med presentasjoner også. Du tar med deg det du ser fra andre presentasjoner. Om du da ikke har lært annet enn å snakke høyt og tydelig og hvordan en Powerpoint bør være, så blir det ofte sånn, sier førsteamanuensis Lea Svendsen.

— Vi ser selv at vi etter tre økter er blitt mye bedre. Det handler nok litt om at man ikke har fått den inputen tidligere. Som student ser du ofte to ganger 45 minutter med noen som prater om et tema, og da blir det gjerne slik at du tror det er normalen så man gjør det selv også, sier stipendiat Siri Vatsø Haugum.

På konferanser åpner man ofte med å si hva man heter og hvor man kommer fra. Her har vi lært at det er ikke noe som fanger publikum sin interesse

Lea Svendsen, førsteamanuensis i klimadynamikk

Alle tre har masse kunnskap om klima, men hos Møller er de tilbake som studenter igjen. Det hele minner litt om øving på hver sin monolog til et teaterstykke med en engasjert regissør i rommet. Og akkurat det å engasjere er noe de nå er blitt mer beviste på.

— På konferanser åpner man ofte med å si hva man heter og hvor man kommer fra. Her har vi lært at det er ikke noe som fanger publikum sin interesse. På en konferanse sist uke tok jeg det i bruk og endret starten min så allerede nå ser jeg at det vi har lært er overførbart til andre ting, forteller Svendsen.

Bakke er blant dem som har vært opptatt av undervisningsform en stund allerede. Han er leder for iEarth ved UiB som før jul fikk status som nytt senter for fremragende utdanning. Sammen skal de endre geologutdanningen.

— Der ønsker vi å komme oss vekk ifra undervisning i klasserom og lange foredrag. Kort, konsist og poengtert innhold som vi jobber med nå, tror jeg er midt i blinken for oss og noe alle på universitetet kan bli flinkere til, sier han.

På scenen i Grieghallen

Neste Steg

Et samarbeid i fire deler mellom Universitetet i Bergen (UiB), Bjerknessenteret (BCCR) og Bergen Filharmoniske orkester (BFO).

Starter i 2019 som en markering at det var 50 år siden mennesket første gang landet på månen.

En konsertserie med fire konserter som tar for seg temaene verdensrommet, havet, klima og mennesker.

Mens BFO står for musikken vil forskere fra UiB og BCCR bidra med sin ekspertise gjennom korte foredrag mellom musikken om kveldens tema.

kilde: nestesteg.w.uib.no

Så tilbake til det som skal skje i Grieghallen. Torsdag skal de tre forskerne stå på scenen sammen med Bergen filharmoniske orkester. Tema for kvelden er klima, og både foredragene fra forskerne og musikken skal gjenspeile det. Forskerne har under fem minutter hver. Årevis med forskning og erfaring om klima skal presses inn og vises for et nytt publikum.

— Jeg vil at folk skal forstå klimaendringene. Et klassisk argument for de som fornekter dette er at det var varmere før og klimaet endrer seg alltid, forklarer Bakke til Møller, mens de går gjennom hans foredrag.

Derfor skal han ta publikum i Grieghallen gjennom hele klodens historie på klimaendringer. Over 40 istider og et klima som alltid har vært i endring, men, som han nå poengterer, endrer seg raskere enn før på grunn av mennesker.

— Det føles som en viktig oppgave vi skal være med på. Vi får muligheten til å forklare til folk hva vi driver med på en helt annen måte, sier Vatsø Haugum.

Arne Møller, har landskamper for Norge og vært proff i både Brann og i utlandet. Nå er han med å hjelper akademikere blant annet til å bli bedre formidlere.

Det er tredje gang forskere blir dratt ut av komfortsonen sin og ut på en scene i Grieghallen i forbindelse med Neste steg. Møller tror hans nye disipler er klare for å tre ut i rampelyset.

— De vil være litt nervøse i forkant, men med så mye forberedelse tror jeg det vil gå helt fint i det de er på scenen. Ved sceneskrekk er du ofte nervøs i forkant, men så går det helt fint i det du er i gang, sier mannen som selv har spilt landskamp foran 23.000 mennesker i Romania.

Powered by Labrador CMS