Leif Ove Larsen minner om at det er flere fakultet enn Det matematisk-naturvitenskapelige som tilbyg IKT-studier.

IKT-studier - ikke bare for matematikere

UiB har et variert og faglig godt tilbud til ambisiøs ungdom som vil studere IKT – også superstudenter uten den mest krevende matematikken fra videregående skole.

Publisert

I et innlegg i På Høyden 8.april er Anya Helene Bagge og Marie Heggebakk kritiske til de strenge mattekravene for å studere informatikk ved UiB. Det skal vi ikke mene noe om , men vil gjerne gi forfatterne helt rett i sin observasjon om at IKT-studier eller computer science ikke bare er for rene matematikere.

Computer science har vokst fra å være et sub-felt i matematikk på 1950-tallet til et felt som i dag er aktiv i grunnforskning og et uunnværlig verktøy for et moderne samfunn. Noen områder innen computer science forutsetter en dyp forståelse av matematikk, andre krever forståelse av samfunnsvitenskap, økonomi, filosofi, lingvistikk, etc. At Institutt for informasjonsvitenskap ved UiB, i dag en del av Institutt for informasjons- og medievitenskap, ble etablert allerede i 1973, forteller at samfunnsvitenskap og IKT har en lang historie ved UiB.

Å utdanne framtidens IKT-eksperter er en svært krevende oppgave siden feltet (teknologien) utvikler seg svært raskt. Dette betyr også at ett program ikke passer for alle. UiB anstrenger seg for å være på høyde med utviklingen og utdanne IKT-kandidater for morgensdagens behov.

Derfor tilbyr UiB flere programmer innen IKT, knyttet til ulike fakulteter og med ulike profiler og opptakskrav. I tillegg til informatikk ved MatNat, tilbyr SV-fakultetet bachelor og master i informasjonsvitenskap, et program som har de tre spesialiseringene IKT-systemer, kunstig intelligens og menneske-maskin-interaksjon. Ved samme fakultetet kan studenter ta den tverrfakultære bachelorgraden i Kognitiv vitenskap, som nettopp kombinerer grunnleggende skolering i programmering og informasjonsteknologi med emner i filosofi, datalingvistikk og psykologi. For tiden arbeider vi med utvikling av en bachelorgrad i kunstig intelligens, i samarbeid med Institutt for informatikk.

UiB har følgelig et variert og faglig godt tilbud til ambisiøs ungdom som vil studere IKT – også superstudenter uten den mest krevende matematikken fra videregående skole. Mariah, med studier både fra informatikk og informasjonsvitenskap, er et godt eksempel på det det.

Powered by Labrador CMS