Helene Randem Lunde fra Vestby videregående skole har gjort et imponerende og innsiktsfult arbeid, ifølgje juryen.

Kapret Holbergprisen i skolen

Elever fra Vestby, Oslo og Ålesund ble premiert i Holbergprisen i skolen da prisene ble tildelt tirsdag.

Publisert

«Hvem tror vi at vi er?» er tittelen på prosjektet som stakk av med førsteplassen i årets Holbergprisen i skolen. Vinneren, Helene Randem Lunde, gjennomførte prosjektet i fagene norsk, religion (og teknologi og forskningslære) med Ludvig Holberg som omdreiningspunkt:

«Kan man se en overgang fra et dualistisk og kristendomspreget menneskesyn i Ludvig Holbergs roman fra 1741, Nils Klims reise til den underjordiske verden, til et monistisk og vitenskapspreget menneskesyn i Massemennesket av Anders Malm fra 2012», var spørsmålet Lunde satte seg fore å gå dypere inn i.

Om prosjektet skriver juryen blant annet: «Dette er et modig og omfatttende prosjekt». Den mener også at arbeidet er en «imponerende og innsiktsfull litteraturanlyse» som gir innsikt i det skiftene menneskesynet innenfor perioden det dreier seg om.

Fremstilling av jøder i aviser

Andreplassen kapret tre elever fra Elvebakken videregående skole i Oslo: Elisa Bakken, Thelma Sundby og Live Tveit med et sosiologisk og sosialantropologisk prosjekt som undersøker antisemittisme og fremstilling av jøder i Aftenposten og Adresseavisen fra 1938-39.

På pallplass kom også ålesundsskolen Fagerlia videregående ved elevene Sigve Nydal, Guro Solli Grønningsæter og Stian Ssørland med prosjektet «Trivsel og læringsmiljø i store og små skoleklasser».

Årets lærerprisvinner ble Kjersti Gjerde Brekklund fra St. Olav videregående skole i Stavanger med prosjektet «— Jeg synes fremdeles det er mer futt i tittelen Sex og Synd».

— Landets universitet trenger dere

— Landets universitet trenger dere, samfunnet trenger knivskarpe forskere, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby da hun offentliggjorde vinnerne tirsdag formiddag.

Elever fra 20 ulike videregående skoler på ulike trinn deltar i Holbergprisen i skolen hvert år. I år mottok fagjuryen totalt 54 bidrag.

De tre beste elevprosjektene blir premiert med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr. Foruten pengepremier, blir finalistene normalt invitert som æresgjester til de andre arrangementene under Holberguken.

I årets fagjury satt et utvalg akademikere fra ulike fagfelter ved NTNU, Universitetet i Tromsø — Norges arktiske universitet, NORCE/Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Vest-Telemark videregående skole.

Powered by Labrador CMS