Sara Berge Økland har brei politisk erfaring. Nå går hun inn i studentpolitikken.

Sara går frå bystyret til studentpolitikken

Sara Berge Økland har vært både politisk rådgiver i regjeringen og bystyrerepresentant. Nå er hun valgt inn i studentparlamentet i Bergen.

Hun var bare 19 år da hun ble rådgiver for daværende byråd Liv Røssland (Frp) i Bergen. Deretter var hun politisk rådgiver for Ketil Solvik-Olsen da han var samferdselsminister i Erna Solbergs første regjering.

Studentparlamentet ved UiB 2020/2021

Venstrealliansen:

Augusta Moen Opsahl

Hans Marius Eitland Nagy

Fryd Bjørnarsdotter Gunnarschjå

Thomas Helland-Hansen

Georg Jarand Aleksander Remme Hollevik

Sosialdemokratene:

Hanne Kjerstad Andresen

Ole Jacob Fiskerstrand Broch Jeron Joseph

Elida Linnea Slettum

Realistlista:

Kristoffer Eik

Kristine Ovidia Rostad

Inger Johanne Hellerud

Liberal liste:

Timo Janne Kanehl

Knut Camillo Tornes

Gul liste:

Thea Line Myhr

Grønn liste:

Solveig Kristine Bortne Høegh-Krohn

May-Helene Gram Franck

Vincent Sickinghe Kleis

Generell studentallianse:

Md Shifat Ullah

Abu Bakar Mohammad Siddique

Blå liste:

Sara Berge Økland

Håvard Rørtveit

Kaia Bergeland Kjos

Espen Vaage

Nå er hun kommet inn som toppkandidat for Blå liste i studentparlamentet ved UiB, en plass hun ble kummulert inn til. I tillegg er hun vararepresentant for Høyre i bystyret i Bergen. Frp meldte hun seg ut av i protest i 2016.

— Jeg er typen som engasjerer meg der jeg er. Jeg har aldri hatt en stor visjon, det er de nære sakene – om det er studentliv eller samferdsel – som angår meg og nærmiljøet mitt, sier Sara Berge Økland til På Høyden.

Lektorstudent og mor

Økland er lektorstudent og skriver i disse dager bacheloroppgave. I tillegg har hun en tre år gammel sønn. Dette gjør at det er er tiltak for studenter med barn hun er mest opptatt av.

— Jeg lever jo ikke et helt typisk studentliv. Og ta bare nå, under koronautbruddet: Det er ikke det samme å være student og skulle følge med på forelesninger og levere oppgaver når man har barn hjemme, sier hun.

Derfor er Økland opptatt av hvordan praktiske ting kan tilrettelegges for studenter med barn. Hun sier hun kjenner flere som har sluttet som studenter eller bruker lenger tid, fordi de ikke får hverdagen til å gå opp.

— For meg er det slik at jeg holder pusten hver gang jeg skal ha praksis: Vil jeg få praksis et sted som gjør at jeg vil rekke å hente i barnehagen? Andre ganger har jeg hatt seminarundervisning til klokken 16. For å nå barnehagen har jeg måttet gå fem på – og få fravær, sier Økland.

Praksisplass nær nok har ordnet seg for henne, så langt. Men hun ønsker seg en infomappe som blir levert ut til studenter, som sier noe om hvilke retter man har.

— Hvilke erfaringer fra tidligere politisk liv kan du ta med deg inn i studentpolitikken?

— Noen helt enkle ting, som at jeg er vant til å ta ordet og vant til å forholde meg til sakspapir. Min erfaring er også at det er bra å se en sak fra flere sider og ha litt is i magen. Et politisk vedtak blir ofte mye bedre når man samarbeider med politiske motstandere. Da kan man få gjennomslag, mener Økland.

Les hva listene lovet før valget

31 studenter

Studentparlamentet består av 31 studenter. 24 av disse er valgt gjennom listevalg, de sju siste representerer hvert sitt fakultet. Som På Høyden har skrevet var valgoppslutningen på 15,4 prosent. Totalt kom det inn 2446 stemmer i det digitale valget. I tillegg ble Gard Aasmund Skulstad Johanson og Cora Møller Jensen valgt inn i universitetsstyret som studentrepresentanter.

Powered by Labrador CMS