Andreas Trohjell er ikke fornøyd med regjeringen.

Skuffet over regjeringens krisepakke

En drittpakke, ingen krisepakke. Det er studentenes dom over regjeringens økonomiske løsning for studenter.

Publisert

Studentenes økonomiske krisepakke ble presentert torsdag ettermiddag, og skal vedtas i Stortinget tirsdag. Som Khrono har skrevet, er det mange studenter som nå sliter økonomisk fordi de har blitt permittert fra deltidsjobben sin - og ikke har krav på dagpenger.

Men det blir ingen ekstra penger rett i lomma på studentene. I stedet får de mulighet til å få 26 000 kroner i ekstra lån fra Lånekassen.

Får alt på en gang

Studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april. Det utgjør for de fleste 27 550 kroner.

I tillegg får de som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner med Lånekassens gunstige betingelser.

– Disse tiltakene vil gi studentene tilgang til ekstra penger raskt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Skuffet

– Dette er ikke en krisepakke, det er en drittpakke.

Det sier Andreas Trohjell, leder for Studentparlamentet, til Studvest.

— Alle andre i samfunnet blir ivaretatt gjennom andre ordninger slik som dagpenger og nedsatt rente, og så skal studentene gå ut som kjempetapere.

Også Blå listes representanter reagerer på forslaget. Håvard Rørtveit og Martine Jordana Baarholm bruker også ordet «drittpakke» i en epost til På Høyden.

— Vi er skuffet over at Regjeringen ikke verdsetter de skattepengene som studentene med deltidsarbeid har betalt inn fra sine lønninger. Det å tilby lån er bare å utsette problemet og oppmuntre til en enveisbillett til luksusfellen, skriver de.

Blå liste mener at å utsette studentene for mer gjeld er ikke en lur løsning for samfunnet.

— Ved å gi studentene enda mer lån fører det bare til en økt terskel for å komme inn på boligmarkedet, og dermed blir drømmen om en egen bolig enda vanskeligere, skriver Baarholm og Rørtveit.

Skrev opprop

Før forslaget fra regjeringen ble kjent, skrev 10 ungdoms- og studentorganisasjoner under et opprop i forbindelse med krisepakken. «På lik linje med alle andre arbeidstakere som nå taper inntekten sin, forventer vi en støtteordning, ikke en låneordning, for de som taper inntekten sin. Norske myndigheter har tatt vare på andre arbeidstakere, vi forventer at de ikke gjør et unntak for studenter», skrev de.

Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon, var en av dem som skrev under. Hun er ikke fornøyd med det som kom fra regjeringen.

Vi aksepterer ikke at norske arbeidstakere forskjellsbehandles. Studenter med deltidsjobb må få økonomisk støtte, ikke større gjeldsbyrde, skriver Øien i en e-post til Khrono. Hun legger til:

Denne krisepakka er egentlig å øke ramma på «kredittkortet» for norske studenter som har mistet deltidsjobben, det er ingen støtte. Vi må betale tilbake krisepakken vår, det må ikke andre arbeidstakere. Nå setter vi vår lit til at Stortinget retter opp i denne urettferdigheten.

Powered by Labrador CMS