Det er slutt på undervisning på universitetene og høyskolene. Nå skal alt skje via nett. foto: Eva Tønnessen

Slik underviser du hjemmefra

Universitetene og høgskolene er stengt ned, men forlesningene skal fortsette digitalt. Høgskolelektor Magnus Nohr har sett på hvordan.

Publisert

— Jeg er opptatt at vi skal holde driften i gang, sier høgskolelektor Magnus Nohr fra Høgskolen i Østfold.

Derfor kastet han seg denne uken rundt og samlet sammen en rekke tips og triks til hvordan man kan fortsette undervisningen hjemmefra. I løpet av 48 timer hadde han laget en nettside som skal hjelpe. Selv har han i en årrekke laget undervisningsvideoer som han har publisert på Youtube. Kanalen hans har nå over én millioner visninger.

Fredag formiddag hadde Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (UNIT) et seminar - via video - om hvordan man skal holde undervisningen i gang. Nohr innledet seminaret med å fortelle om hvordan man hurtig kan legge om undervisningen til å skje digitalt.

Digitale verktøy for hjemmeundervisning

Zoom: USN har laget en beskrivelse av hvordan man bruker dette.

Powerpoint: Har opptaksfunksjon som kan ta opp både lyd og bilde.

Microsoft Teams: Med opplæring av Stine Brynhildsen fra HiØ.

OneDrive: Verktøy fra Microsoft som de fleste elever, studenter og lærere i Norge har tilgang til gjennom Office 365. Brukes til lagring og deling.

Cisco Webex: Videomøter og gruppechat som er blitt gratis for opp til 100 deltakere i forbindelse med koronaviruset.

Kilde: martior.github.io og Magnus Nohr

— Det er masse tjenester der ute som alle har tilgang til, men som de kanskje ikke vet om, sier han.

Opptak fra egen PC

Før man kan velge teknologiske løsninger påpeker Nohr at man må velge om man skal undervise synkront eller asynkront. Altså skal det forgå direkte, eller via en video man kan se når det passer. Det er det opp til institusjonene selv å velge.

— Å lage en video som man laster opp til studentene er naturligvis det som krever minst teknologisk hjelp, sier Nohr.

Da har man flere muligheter. Selv anbefaler han Powerpoint som har funksjon der du kan ta opptak. Går man via fil - alternativ - tilpass bandet - og velger opptak i høyre kolonne får man mulighet til det.

— Jeg vil tippe 99 prosent ikke vet om den funksjonen i Powerpoint.

Med Windows 10 kan man søke opp kamera i start-menyen for å få tilgang til opptak av video. Eller dersom man bare skal ha lyd kan man søke opp taleopptak.

— Verktøyene varierer fra institusjon til institusjon og mye er nok lokalt bestemt allerede. Dersom man ikke har fått noen føringer vil jeg anbefale løsningen med Powerpoint, sier Nohr.

Et annet nyttig verktøy han trekker frem er Microsoft Team. På Unit-konferansen kom det frem at mange av institusjonene går for den løsningen.

— Det er nødverktøy nummer èn for de fleste nå. Du har mulighet til videomøter og dele dokumentasjon, forklarer Nohr.

Laste opp filmene

Filmene man lager hjemmefra må også ut til studentene på en måte. Også der er det flere måter å løse det på, understreker Nohr.

— Her vil jeg først anbefale å spørre institusjonen selv om hva man bør gjøre, for det er mange ulike retningslinjer, sier han.

De fleste utdanningsinstitusjonene har Canvas som plattform der man kan dele materialet sitt. Nohr påpeker at en liten ulempe der er at man med standardinnstillinger kan risikere å gå tom for lagringsplass.

— På møte vi hadde i dag foreslo jeg for hele sektoren å ta i bruk OneDrive som er en del av Office 365-pakken. Alle har 1 terrabyte ledig der som de kan ta i bruk og så dele lenken til videoen med studentene sine. sier høgskolelektoren.

Zoom blir valgt for å vise direkte

Fredagens møte i Unit foregikk på Zoom. Det er et verktøy som flere i sektoren har bestemt seg for å bruke for å ha undervisning direkte for studentene. Universitetet i Bergen er blant dem.

— Studentene vil bli invitert inn i et virtuelt klasserom der underviser kan presentere ting og lage gruppeoppgaver. Det blir undervisning direkte, forklarer prorektor Oddrun Samdal, som leder UiBs egen task force for digital undervisning.

Oddrun Samdal leder arbeidet med å digitalisere UiB sin undervisning mens universitetet er stengt.Siri Øverland Eriksen

Mange av forelesningene legges allerede ut som videoformat ved UiB. Det nye de nå må tenke på er å undervise via nettet, direkte, uten å bruke lokalene til universitetet. De ansatte vil sannsynligvis informerer før helgen om hvordan de skal forholde seg til undervisning i tiden fremover.

— Det er en betydelig omlegging som gjennomføres, men vi tjener på at vi har UiB læringslab som har kompetanse på digital undervisning.

Powered by Labrador CMS