Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
For fem år siden laget Universitetet i Bergen og Bjerkenssenteret et kurs kalt «Årsak til klimaendringene». Med hjelp av grafikk, UiB læringslab og video lagde de et kurs som
I disse dager går hele Universitetet i Bergen digitalt. Plutselig må forelesninger og undervisning gå via nettet på grunn av koronaviruset. Det fikk professorer ved geofysisk institutt til å se i egne rekker. For fem år siden brukte de mye ressurser for å lage et nettkurs om klimaendringene. Nå tilbyr de kurset igjen til de som mangler fem studiepoeng.
— Jeg ser mange av mine kolleger som har hevet seg rundt for å få sine tradisjonelle forelesninger opp på nett, enten via video eller PDF-er. Det kan være vanskelig å plutselig legge om alt. Så da tenkte vi kanskje at dette kunne være et relevant digitalt alternativ i disse dager, forteller Kerim Hestnes Nisancioglu, professor på klimadynamikk ved instiuttet for geovitenskap.
Da de lagde kurset for fem år siden fikk de laget proff grafikk og videoer i studio ved hjelp av UiB læringslab. Programmet har så blitt tilgjengelig via FutureLearn som tilbyr nettkurs internasjonalt.
— Da vi startet det var det 6000 som tok kurset, men så har det blitt færre. Nå er det rundt 2000 og 3000 som tar det hvert semester, sier Hestnes Nisancioglu.
Så mange forventer de ikke melder seg opp til påmeldingsfristen 30. mars.
— Vi er forberedt på alt fra 40 til 50 lokalt til flere hundre. Allerede nå har vi noen som tar kurset på grunn av andre kurs som har blitt avlyst. Vi har også fått forespørsler fra studenter i Oslo om de kan være med, forteller professoren.
Han understreker at kurset er tilgjengelig for alle og går over tre uker.
— Først og fremst starter vi det opp igjen for å hjelpe de som mangler noen studiepoeng på grunn av kanselleringer, sier han.
Selve kurset gir deg en grunnleggende forståelse for klima og klimaendringene både før, nå og i fremtiden.
— Det er et grunnleggende kunnskapskurs som jeg tenker kunne passet for de fleste uansett hvilket fakultet de hører til, sier Hestnes Nisancioglu.
Mot slutten av kurset blir det vurdering gjennom oppgaver og interaksjon med veiledere og mentorer.
— Vurderingsformen på nett blir den nye utfordringen. Men alle forelesninger og slikt har vi tilgjengelig fra før av. Det er også en egen chattefunksjon i programmet der det er studenter som diskuterer døgnet rundt.