Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang.
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se På Høydens debattregler her. God debatt!
Tirsdag klokken 15 åpnet åpnet en utstilling på Bjerknessenteret for klimaforsking og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB). Utstillingen viser fram medaljene og ordenene til tre generasjoner Bjerknes-forskere, som er blitt donert til UiB av forskernes familie.
— At den imponerende medaljesamlingen til tre generasjoner Bjerkens nå endelig har funnet en hjem, og det på Geofysen, inspirerer og forplikter, sier Tor Eldevik, instituttleder på Geofysisk institutt.
Selve arrangementet var for inviterte gjester, og ble strømmet her.
— Dette er en unik samling som ikke bare forteller en viktig forskningshistorie, men også viser hvor tett forskningen henger sammen med internasjonal politikk og historie. Meteorologisk forskning og historien om Bjerknes viser hvor viktig grunnforskning og solide forskningsmiljøer er for Universitetet i Bergen, sier prorektor ved UiB, Margareth Hagen, i en nettsak.
Hun er glad for å nå kunne vise fram de historiske medaljene i fagmiljøet der de hører til.
— Jeg ønsker å takke familien Bjerknes for at de har gitt denne flotte og viktige medaljesamlingen til UiB, og håper de liker utstillingen, sier Hagen.
Carl Anton Bjerknes (1825-1903), Vilhelm Bjerknes (1862-1951) og Jacob Bjerknes (1897-1975) har alle bidratt sterkt til å gjøre meteorologi og klima til vitenskapelige felt.
Vilhelm Bjerknes er grunnlegger av Bergensskolen i meteorologi, som ble videreutviklet av sønnen Jacob og andre kolleger. Dette la grunnlaget for det moderne værvarselet og var også sentralt for oppstarten av Geofysisk institutt ved UiB.
De tre fikk en rekke medaljer og ordener for sitt bidrag til vitenskapen, og denne samlingen har altså familien Bjerknes donert til UiB.
Instituttleder på Geofysisk institutt, Tor Eldevik, mener forskingsmiljøet i Bergen ikke hadde vært det samme uten arbeidet Bjerknes-forskerne la ned.
— På Geofysen er vi ekstremt stolte over de pionerene som la grunnlaget for vår eksistens, og ikke minst at de var vitenskapelige verdensstjerner i sin samtid – og fortsatt er det i dag, sier instituttlederen.