Mens UiB-rektor Olsen må se at universitetet hans faller på rangeringen, kan UiOs Svein Stølen glede seg over at hans univesitet klatrer.

UiB faller på internasjonal rangering

Universitetet i Bergen har falt 31 plasser på årets QS World University Ranking.

Fire norske er på plass på den siste utgaven av QS World University Ranking, en årlig rangering av topp 1000 universiteter i verden.

For de norske er rekkefølgen på rangeringen for 2021 den samme som ved forrige korsvei.

Universitetet i Oslo (UiO) ligger øverst blant de fire, som nummer 113. Så følger Universitetet i Bergen (UiB) som nummer 194, NTNU som nummer 360 og UiT Norges arktiske universitet som nummer 416.

20 på topp hos QS


1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) — USA2. Stanford University — USA

3. Harvard University — USA

4. California Institute of Technology (Caltech) — USA

5. University of Oxord — Storbritannia

6. ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) — Sveits

7. University of Cambridge — Storbritannia

8. Imperial College London — Storbritannia

9. University of Chicago — USA

10. UCL (University College London) — Storbritannia

11. National University of Singapore (NUS) — Singapore

12. Princeton University — USA

13. Nanyang Technological University (NTU) — Singapore

14. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) — Sveits

15. Tsinghua University — Kina

16. University of Pennsylvania — USA

17. Yale University — USA

18. Cornell University — USA

19. Columbia University — USA

20. University of Edinburgh — Storbritannia

Ikke begeistret over å falle

Med dette klatrer UiO for tredje år på rad, etter at de var nede på plass 142 på rangeringen for 2018. Det er likevel ikke det høyeste de har vært på denne lista. På rangeringen for 2014 var universitetet i hovedstaden inne blant de 100 på topp, som nummer 89.

For UiB er situasjonen en annen. Universitet faller med 31 plasser, fra plass 163 til plass 194. Dette er det laveste på noe måling siden 2012.

UiB-rektor Dag Rune Olsen sier i en kommentar til Khrono at de naturligvis ikke begeistret over å falle, men at de er tilfreds med å være blant de 200 på topp.

— Konkurransen, særlig innen forskning, øker årlig og ikke minst fra en del asiatiske universiteter. Vi har tidligere vært landets mest siterte universitet, men må i år seg oss slått av UiO. Sitering er viktig for oss fordi det sier noe om internasjonalt gjennomslag og relevans av vår forskning. At vi er blant verdens 50 fremste innen geovitenskap og marinefag er hyggelig da dette favner ett av våre fremste satsningsområder, sier Olsen.

NTNU ligger på omtrent samme nivå for tredje år på rad, en plass under fjoråret, etter at de fra 2018-2019 falt over hundre plasser, fra plass 259 til 363.

UiT Norges arktiske universitet faller for tredje år på rad, fra plass 389 til 416.

København på topp i Norden

Så hvordan ligger de norske sammenlignet med universitetene i andre nordiske land? Både Danmark, Sverige og Finland har flere universiteter inne på lista. De har også universiteter som ligger høyere enn UiO, som er nummer seks blant de nordiske.

Finland har flest. Blant ni finske universiteter på lista er Universitetet i Helsinki øverst som nummer 104.

Sverige har åtte universiteter på lista, to av dem blant de hundre på topp, Lunds universitet (97) og Kungliga Tekniske högskolan (98).

Danmark har fem universiteter på lista, med Universitet i København på topp. Dette er også øverst blant alle de nordiske universitetene, som nummer 76.

Faller i USA og Europa

USA dominerer toppen, med ti universiteter blant de 20 på topp, resten fordeler seg mellom Storbritannia (5), Sveits (2), Singapore (2) og Kina (1).

De fire på topp er amerikanske, rekkefølgen på de tre øverste er den samme som i forrige runde. Massachusetts Institute of Technology (MIT) er på topp for niende år på rad, deretter følger Stanford University og Harvard University. California Institute of Techonology og University of Oxford har byttet plass som nummer fire og fem.

Selv om amerikanske universiteter fortsatt dominerer på QS-rangeringen er det noen endringer. Alt i alt faller både amerikanske og europeiske universiteter på lista, mens asiatiske universiteter klatrer. Av 153 amerikanske universiteter faller 112, mens 34 klatrer.

Blant de europeiske faller 55 prosent av 408 universiteter, over halvparten av de tyske faller, mens hele 63 av 84 britiske faller. UiB og UiT er med andre ord på ingen måte alene.

Flere asiatiske blant de 100 på topp

Det er University World News som skriver om hvordan universitetene i USA og Europa faller. De viser samtidig til at det nå er 26 asiatiske universiteter blant de 100 på topp, mer enn noen gang på QS-rangeringene.

— Det amerikanske hegemoniet innen høyere utdanning fortsetter å avta i møte med økende konkurranseevne over hele verden: En konkurranseevne drevet av strategisk finansiering, innsats for internasjonalisering og sterke bånd mellom utdanning og industri, heter det i en kommentar fra forskningssjef Ben Sowter i QS, sitert av University World News.

Årets rangeringen er nummer 17 i rekka fra QS.

Powered by Labrador CMS