Hilmar Mjelde fra Norce og Universitetet i Bergen er ekspert på amerikansk politikk. Han brukes både som foredragsholder og som ekspert av media.

USA-ekspertens telefon er sjelden stille

Hilmar Mjelde er forskeren media ofte kontakter når president Donald Trump har gjort noe oppsiktsvekkende.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg skal si litt om Trumps fire år og se frem mot valget til høsten som pågår for fullt nå og det som jeg tror blir Trumps gjenvalg.

Slik innleder Hilmar Mjelde sitt foredrag hos Bergen Global. Klokken er 08.30 og stemmen hans har allerede vært ute på eteren hos P4. Der har han kommentert Bernie Sanders videre sjanser i nominasjonsvalget i USA.

Den neste timen får morgenfuglene i Bergen bli litt bedre kjent med ekspertisen til postdoktoren fra Universitetet i Bergen og Norce. Før valget i 2016 var han en av dem som trodde Donald Trump ville vinne. Det samme tror han i 2020.

VALG I USA 2020

Presidentvalget i USA i 2020 avholdes tirsdag 3. november.

Demokratene og republikanerne skal velge sine presidentkandidater i partimøter og primærvalg i de ulike delstatene frem til 2. juni 2020.

Den formelle nominasjonen finner sted sted 13.-16. juli for demokratene og 24. - 27. august for republikanerne.

Joe Biden, Trulsi Gabbard og Bernie Sanders, er de som står igjen blant de demokratiske kandidatene.

Kilde: Store norske leksikon

— Demokratene har jo en sjanse, men jeg alt tyder på at det blir fire nye år for Trump, sier Mjelde.

I Aarebrots ånd

Mjelde er bare 38 år, men har blitt brukt som ekspert på amerikansk politikk i en årrekke allerede. Legendariske Frank Aarebrot var blant dem som la merke til navnet hans. I et intervju med På Høyden i 2014 sa han at flere på hans alder vegret seg mot å stille opp i media. Selv var professoren kjent for å alltid være tilgjengelig for media og la merke til den samme trenden hos yngre akademikere.

– Se for eksempel på Hilmar Mjelde, som er en ung forsker hos oss. Han kommenterer jevnlig hos TV 2, sa Aarebrot den gang.

— Det er jo hyggelig å huske på, men jeg tror nok ikke jeg har noe å vegre meg for heller. Jeg gjør analyser og føler ikke det er noe belastning for meg å bidra, erkjenner Mjelde.

Under presidentvalget i USA i 2016 var han ekspert hos TV 2. I dag er det mange medier som bruker hans ekspertise. Ifølge Cristin ble han sitert syv ganger forrige uke av Dagbladet, NRK, P4 og Nettavisen. I tillegg stilte han opp på to studentmøter der valgkampen var tema.

— Det går helt fint å stille opp. Nå snakker jeg aldri med journalister på telefon lengre, men tar alt på meldinger eller e-post for å spare tid. Så det er ikke en stor tidstyv for meg å være med å bidra, sier Mjelde.

Kombinerer lyd med middag

I disse dager med primærvalg i USA så kan det være daglige endringer i det politiske landskapet i USA. Mjelde starter derfor hver dag med å lese The New York Times og andre aviser fra USA i en times tid.

—I løpet av en dag så går gjerne to eller tre timer til å holde seg oppdatert, innrømmer Mjelde, før han fortsetter:

— Men jeg kan oppdatere meg mens jeg lager middag med å ha lyden fra nyhetene på. Eller jeg kan høre på podcast på bussen. Så alt er blitt integrert i vanlige gjøremål slik at det ikke tar all fritiden min, smiler han.

I løpet av en dag så går gjerne to eller tre timer til å holde seg oppdatert

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen og ekspert på amerikansk politikk

Gjennom foredraget sitt på tirsdag gikk han gjennom flere grunner til at tror Trump blir gjenvalgt. Blant demokratene ser det ut til å bli Joe Biden eller Bernie Sanders som motstander. Om tidligere visepresident Biden skulle vinne så må lærebøkene skrives om, ifølge Mjelde.

— Jeg tror vi er i ferd med å skrive om lærebøkene. Før måtte du ha en organisasjon og mye penger for å vinne, men nå kan det vise seg at det det holder med et kjent navn, som Biden, og et budskap som treffer i tidsånden og i dagens mediehverdag, sa Mjelde på foredraget.

Powered by Labrador CMS