Studenter samlet før studiestart ved Universitetet i Bergen i 2019.

Neste dobbelt så mange vil studere pedagogikk

223 personer har søkt på årsstudium i pedagogikk. Det er en økning på 69 søkere fra i fjor.

Publisert

— Vi er veldig glade for at det så stor interesse og at så mange har søkt på dette. Det viser at det er et fagtillbud som blir oppfattet som relevant. Så håper vi mange takker ja til plassen når de får tilbud, sier Astrid Tolo, instituttleder for pedagogikk ved Det psykologiske fakultet.

Årstudiumet har en økning på 44,80 prosent på antall søkere fra i fjor. Tolo syns det er vanskelig å svare konkret på hvorfor.

— Men læring er jo noe som er veldig i vinden nå. I det hele tatt er pedagogiske spørsmål kjempeaktuelle i mange sammenhenger og det gjør muligens at folk ser på det som et nyttig fag, sier hun.

Planlagger ny master

Det er ikke bare årsstudium i pedagogikk som har flere søkere enn i fjor. Bachelorprogrammet i spesialpedagogikk går opp i antall førstevalgssøkere med 18,30 prosent. Pedagogikk går opp med 11 prosent.

— Vi ser at alle fagene våre er veldig populære. Vi håper etterspørselen gir oss anledning til å også starte opp en master i spesialpedagogikk. Vi har allerede planene klare fra instituttet og begynner prosessen med søknad om oppretting nå.

Det er noe hun har sett på sammen med visedekan for utdanning ved Det psykologiske fakultet, Per Einar Binder.

Vi har program som er veldig fremtidsrettet inn mot arbeidslivet. Pedagogikk, Spesialpedagogikk og arbeids- og organisasjonspsykologi er områder der folk trenger kunnskap som vi kan bidra med

Per Einar Binder, visedekan for utdanning ved Det psykologiske fakultet

— Klart vi er opptatt av å se på sånt. Vi vet også at den type kompetanse er noe som er etterspurt. Jeg skal ikke forskuttere noe før en eventuell styrebehandling hos fakultetet, men det er interessant å se på søkertallene i den sammenheng, sier han.

Økning for hele fakultet

Det psykologiske fakultet opplever høyere søkertall over hele linjen. Kun programmet generell psykologi går ned. Der er det 1,20 prosent færre søkere i år, som betyr kun tre mindre søkere.

— Først og fremst er det jo veldig gledelig å se at mennesker finner veien til våre studieprogram, sier Per Einar Binder, visedekan for utdanning ved Det psykologiske fakultet.

De vet ikke hvor mye korona har påvirket valgene til de kommende studentene, men det er nok med blant årsakene til de høye tallene.

— Det kan være noen har avlyst reiser, en elev fra videregående som egentlig tenkte å ta friår for å jobbe men så ser man at det er et tøft arbeidsmarked. Vi vet ikke hvordan det påvirker, men uansett er det godt å se at folk ser nytten i våre program.

Som Tolo trekker han frem at fakultetet tilbyr program som er veldig relevant om dagen.

— Vi har program som er veldig fremtidsrettet inn mot arbeidslivet. Pedagogikk, Spesialpedagogikk og arbeids- og organisasjonspsykologi er områder der folk trenger kunnskap som vi kan bidra med, sier Binder.

Powered by Labrador CMS