Venstrealliansen fikk flest stemmer ved valget i fjor. Nå er det klart for nytt valg.

Slik skal de løse årets studentvalg

I april skal 24 nye kandidater velges til Studentparlamentet. Nå har valgkampen blitt heldigital.

Publisert

— Selve valget har alltid foregått digitalt, men nå prøver vi å få alt det andre til å bli digitalt også. Vi vet ikke om den økte digitaliseringen vil være positivt eller negativt for valgprosenten, erkjenner Petter Morland, leder for Studentenes valgstyre.

Denne helgen arrangerte Norsk studentorganisasjon en debatt heldigitalt. Valgstyret vurderer å lage noe lignende for å erstatte debattene de ellers ville hatt på Kvarteret.

— Terskelen for å lage en slik debatt digitalt er lavere nå, forteller Morland.

Fra 22.april til 30. april skal det velges inn nye kandidater til Studentparlamentet. Valgvaken som var planlagt i Universitetsaulaen 30. april er blitt avlyst.

Annerledes valgkamp

Listene som stiller har denne gang ikke mulighet til å profilere seg med stands og være synlig i miljøet på Høyden.

— Alle listene får i stedet hver sin dag der de styrer Studentparlamentet sin Instagram-konto. I 24 timer kan de legge ut det de ønsker på historiefunksjonen og så summerer vi opp alt i et innlegg dagen etterpå, forklarer Morland.

Dette var noe de hadde planlagt å gjøre ved dette valget uansett. Men i den nye digitale hverdagen har dette blitt ekstra viktig.

— Jeg synes de fleste lærer hvordan de skal bruke dette ganske fort og kommer opp med kreative løsninger. For de som ikke har så god kjennskap til Instagram så bistår vi de teknisk om det trengs.

Siden universitetet ble låst ned har de vært i kontakt med de fleste andre studentdemokratiene i landet som skal ha studentvalg i tiden fremover.

— Sammen med de andre studentdemokratiene har vi diskutert løsninger på hvordan vi kan gjennomføre valget. Vi tar litt lærdom fra andre, og mikser inn ting vi kommer på selv.

Usikkerhet i starten

Like før korona endret hverdagen, begynte studentlistene å vise frem hvem har på sine lister til valget. Valgkampen var i ferd med å starte opp for fullt.

— Vi har hatt mange møter med listene den siste tiden. På en måte er det lettere å få til slike digitale møter nå, sier Morland.

— Hva har vært mest utfordrende for dere?

— Helt i starten var det mye usikkerhet. Hvor lenge vil dette vare og hva betyr det for oss? Heldigvis har vi hatt god dialog med UiB gjennom hele perioden så det har ikke dukket opp så mange nye problem etter det. Den største utfordringen nå er å vite hva som er effektiv med tanke på valgdeltagelsen. Vi har aldri vært i en sånn situasjon så det blir spennende å se om vi når ut til flere eller færre nå, innrømmer lederen for valgstyret.

Powered by Labrador CMS