Diplomer i fokus – oppstart til ny forskning Meining: Selv om studentene på kurset «Diplomatikk» i norrøn filologi ikke kunne arbeide videre med det fysiske materialet mot slutten av dette semesteret, så fikk de gjennomført en overgang til digital undervisning sammen med digital publisering av arbeidet deres.
Kjære mennesker, hilsen Kristus Viste du at det på Universitetsbiblioteket i Bergen finnes brev som er signert av Jesus Kristus og har blitt åpenbart for menneskene av erkeengel Mikael?
Ex Libris II Boksamlere har tradisjonelt hatt en høyt utviklet trang til å markere revir og eierskap til bøkene sine. Vi fortsetter vandringen i denne spesielle delen av spesialsamlingene ved UBB.
Spesialsnop: Hvalfart til Bergens Museum i 1865 I anledning nyåpningen av Naturhistorisk museum, er det betimelig å kaste et blikk tilbake til sommeren 1865. Da ble den nyoppførte museumsbygningen inntatt av den Internasjonale Fiskeriutstillingen, fylt med datidens moderne fiskeriteknologi, lukten av tran og langsomt råtnende fisk.
Fifty shades of yellow «Guldguult. Svovlguult. Hollandsk Pailleguult. Citronguult. Brandguult. Høyguult». Uten moderne fargekoder måtte man gjenskape nyansespekteret med fargerike ord.
I gamle dager hadde vi potetferie Det er snart høstferie, og barna har fri fra skolen for å kose seg, gjerne reise på besøk til besteforeldre eller kanskje til Syden. På 1970-tallet da jeg var barn og bodde på Jessnes i Ringsaker i Hedmark, hadde vi ikke høstferie, men «pottetferie». Vi hadde altså ferie fra skolen for å plukke poteter.
Splitte mine bramseil! I går var det «Talk Like a Pirate Day»! Det finnes stadig flere helligdager og merkedager, sikkert for mange. Det var som en parodi på nettopp alle disse merkedagene at at John Baur og Mark Summers opprettet «International Talk Like a Pirate Day» i 1995, som feries den 19. september hvert år! Men hva har det å gjøre med manuskripter og sjeldne bøker??
Dampskibet «Prinds Oscar» Dette er historien om Bergens første dampskip «Oscar». Fra ideen om en bergensk dampskipsrute opprinnelig ble presentert i 1824, og frem til skipet noen år senere brant opp.
Spor av en brevsamtale Å dykke ned i gamle brevsamlinger og korrespondansearkiv er som å overhøre fragmenter av samtaler, lytte til stemmer og fortellinger fra fortiden. En slik brevsamtale foregikk for snaut 120 år siden mellom en bergensk bankfullmektig og en blakk britisk kunstner. En samtale som skapte konkrete kunstneriske avtrykk.
Spesialsnop: Woodstock & Stonewall: To 50-årsjubileum Skal vi begynne semesteret med (minner fra) en stor fest?
Sommerferie! Få ord skaper så sterkt inntrykk som «ferie». Kanskje fordi de er knyttet til den mest avslappende perioden i barndommen, når skolene stengte og folk dro til venners sommerhus eller familiens hytter. Men var det alltid slikt?
Ex Libris: Denne boka tilhører …. Boksamlere har tradisjonelt hatt en høyt utviklet trang til å markere revir og eierskap til bøkene sine.
Marmorerte bokhistorier Spesialsnop: En av gledene ved å jobbe ved Spesialsamlingen er muligheten til å snoke rundt i de gamle boksamlingene våre, vilkårlig plukke ut og åpne en støvete og unnselig 1700-talls bok, for så å oppleve den rene åpenbaringen - marmorerte forsatspapir i fargesprakende, hypnotiske og bølgende mønstre som kan gjøre en hyllesurfende bibliotekar rent sjøsyk av glede.
1894 – året som ble 39 minutter kortere i Bergen Ved sommersolverv i dag den 21. juni står jordens nordlige halvkule nærmest solen og vi får årets lengste dag. Med det i tankene er det rart å tenke på at det i morgen den 22. juni ikke er mer en 386 år siden rettsaken i 1633 hvor Galileo Galilei be anklaget for sitt heliosentriske verdensbilde. Det passet seg bedre om man opprettholdt troen på at jorden ikke var i bevegelse, og enda bedre, at alt kretset rundt jorden.
Undervisning i glass og ramme Lenge før moderne fenomen som Powerpoint og Prezi, var visning av glassdias et av de viktigste hjelpemidlene for ansatte og studenter ved det gamle Bergens Museum. Sammen med store undervisningsplansjer fungerte lysbildene som visuelle veiledere i undervisningen. Tusenvis av slike gamle glassdias, eller Lantern slides, er bevart ved Spesialsamlingen.
Hymnologiske «apokryfer» i Manuskriptsamlingen Lyder Sagen som salmedikter? Spennende funn i etterkant av seminaret om Nytt norsk salmeleksikon!
Skatter fra Nubia og Sudan i Bergen Visste du at en av de lengste internasjonale samarbeidsavtalene ved Universitetet i Bergen er det 55 år lange samarbeidet med Universitetet i Khartoum?
Deres Sygdom skriver sig fra Gift Den 17. mai 1821 fikk Christian Magnus Falsen et anonymt trusselbrev lagt i sin port.
160 år siden Bjørnstjerne Bjørnson ville rive Ole Bull ut av sengen Spesialsnop: I 1859 ble bergensernes storslåtte 17. mai-feiring ledet av Bjørnstjerne Bjørnson og byens store fiolinist Ole Bull. Sangen ««Vi nordmænd vil synge for Norge en Sang» som vises her er knyttet til en episode som fant sted mellom disse to dette året.
Soluret En brun og lite bemerkelsesverdig bok står med ryggen ut og vitner lite om det spennende innholdet. Noe som kan sies om mange av bøkene i samlingen; et anonymt ytre, og et magisk indre!
Falskmyntner ble halshogget i Bergen etter sin fjerde dødsdom I 1801 gifter Johanne Nilsdatter Buum (Buan) seg med den 22 år gamle Jens Amundsen Fenstad fra Stadsbygd i Trøndelag. De får seks barn, hvor fire vokser opp. På slutten av sitt liv skriver han en vise: «En Faders Formaning til sin Søn». Livet hans er imidlertid alt annet enn et eksempel til etterfølgelse.
Bergen i verdens første «reisehåndbok» Spesialsnop: Det såkalte Scholeusstikket viser hvordan Bergen så ut på 1500-tallet, og skulle bli det bildet de fleste forbandt med byen i nærmere 200 år.
Meet the Hertzbergs! Denne uken presenterer vi manuskriptene som er knyttet til familien Hertzberg og som bevarer minner, historier og myter fra Vestlandets fortid.
Den knuselige kulturarven Spesialsnop: Det er mørkt og trangt, og båten gynger lett for hver minste bevegelse fotografen foretar seg i mørkerommet. Med stødig hånd fremkaller den norske fotopioneren Knud Knudsen glassnegativet ombord i robåten med det provisoriske mørkerommet.
Tidenes største vandalisme i engelsk litteraturhistorie Denne uken tar Spesialsamlingene for seg et brev skrevet av John C. Hobhouse fra Byron-samlingen som en introduksjon til fortellingen om Byrons hemmelige liv og de valgene hans beste venn var villig til å ta fra å beskytte hans rykte for alltid.
«Lag ting, med poesi!» «Der er poesi i eit landskap, i ei god laga rive, i ein hage, yver eit hus, i matematikk, i prosa, i vers». Dette skrev dikteren Olav H. Hauge i dagboka si 3. mars 1970.
Da Holberg skapte erkebergenseren Ludvig Holbergs verk «Den Berømmelige Norske Handelsstad Bergens Beskrivelse» fra 1737 forteller om den kosmopolitiske men arbeidsomme, ukulturelle og kvinnesky bergenseren. Disse stereotypiene ble hengende ved innbyggerne gjennom århundrer.
It all sounds Greek to me… Å bruke det greske alfabetet var populært i herreklubber i Bergen på 1800-tallet.
«Jorden er en rund Kugle» Spesialsnop: I villniset av forflatende kilder kan det være interessant, og for noen nyttig, å se på spesialsamlingens kildemateriale med tanke på nåtidens varierende beskrivelser av vår planet.
Kaffe og elskov i blåhvalens buk Spesialsnop: I oktober 1865 strandet en 16 meter lang og 25 tonn tung blåhval utenfor Gøteborg. Den endte sine dager som verdens hittil eneste utstoppede og innredede blåhval., som ble foreviget i et praktverk av en bok trykket i 50 eksemplarer, med 29 innlimte originalfotografier, en bok som er blant de virkelige sjeldenhetene i Spesialsamlingen.
Reddet han Bergens historie? Edvard Edvardsen Bergensmanuskript i fra Spesialsamlingene består av to store og vakkert innbundne bøker i folioformat. Kilde: Spesialsamlingene, UB Bergen.